Jolanda

Jolanda

Pagina's

woensdag 23 februari 2011

Over duurzaamheid

De afgelopen dagen is mijn Farmer naar een paar bijeenkomsten geweest waar werd gesproken over duurzaamheid. De ene werd belegd door de melkfabriek en de andere door een voerbedrijf. Van diverse kanten is hij dus weer helemaal bijgepraat. Ik vroeg hem: Zeggen ze nu ook hetzelfde of spreken ze elkaar tegen? Want ja, "duurzaam" is best een modewoord en in deze tijd van moderne spraakverwarringen weet je het maar niet... Mijn Farmer moest lachen en zei dat het gelukkig wel op hetzelfde neerkwam, alleen de accenten werden op verschillende punten gelegd. Nou ja, dat is natuurlijk logisch, vanuit welke hoek benader je iets?
Duurzaam in de landbouw, dat omvat dan dat je kinderen ook nog het nut van het land kunnen gebruiken, dat het land niet uitgeput wordt. Het moet ook allemaal milieuverantwoord zijn, zo min mogelijk het milieu belasten. (Koeien zouden eigenlijk geen vlaaien moeten produceren, maar ja, ze doen 't wel...;)) Het zijn, kortom, allemaal best dingen waar we zeker achter staan, maar ...overal hangt wel een prijskaartje aan. Milieu-investeringen slokken meestal een heleboel geld, en dat moet er dan wel zijn.... We doen wat we kunnen, maar ik denk dat veel mensen zich niet bewust zijn van de druk die er soms op boeren gelegd wordt.
Maar, dit moet geen klaag-blogje worden... wij hebben ook niet veel te klagen (kijk eens in de wereld om je heen), een rendabel bedrijf gelukkig en hierin leren we ook weer dat we zo afhankelijk zijn.

Even wat anders: Onze Jongste zoon (net 3) heeft ons pas een enorme lachbui bezorgd.
Als er hier "Hè?" gezegd wordt, krijg je grote kans om te horen: "Als de bok schijt zegt-ie bè!" ( dit om het Beschaafde Gesprek te bevorderen...) Nou was er pas één die Hè? zei, en prompt zei dat 3-jarig meneertje: "Dan gaat de bok schijten!"
Later bedacht ik: Hij weet misschien niet eens wat daarmee bedoeld wordt, want als hij een grote boodschap heeft gedaan, zeggen wij dat hij gedrukt heeft (ook al voor het Beschaafde Gesprek). En als Jongste het over schapen en geiten heeft, zegt hij: schapen en sgeiten....dus wie weet, dacht hij dat de bok dan naar de geitjes toegaat...Wie zal het zeggen wat er in zo'n kinderkoppie omgaat!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...