Jolanda

Jolanda

Pagina's

maandag 7 maart 2011

Rommelig praatje over een speel-tuin

Nu het vakantie is voor de boys doen we niet aan grote schoonmaakklussen, heeft ook niet zoveel zin. Alles even vlug-vlug gedaan, de was hangt lekker buiten en de trommel draait alweer de volgende.
Oudste Dochter is ook vrij, maar die werkt in een kas, dus die zien we vanavond pas weer.

Afgelopen vrijdag heeft Farmer nieuw zand laten komen (voor bestrating, kuilen dichtmaken enz) en expres weer dicht bij huis laten storten. Feest voor de jongens natuurlijk! We hebben al tegen elkaar gezegd, nu kan de kleine zandbak wel weg. Die bevindt zich nl. in de achtertuin (de grote hoop is nu buiten het tuinhek), vlakbij de achterdeur. En dicht bij de buitenkraan. En de regenton. Gevolg: de jongens komen op het idee om slootjes te maken in de zandbak, leuk idee natuurlijk, ik moet ook eerlijk zeggen dat ik het geweldig vind om te zien hoe ze bezig zijn met allerlei dingen m.b.t. water en zand te ontdekken. Maar dan worden het bergen en zeeën, en het eind van 't liedje is natuurlijk dat het één grote modderpoel is geworden. Vlakbij de achterdeur. Waarbij -vanzelf- veel gemorst is met het water versjouwen (kraan zit net naast de buitendeur). Enfin, het lijkt mij wel een goed idee om deze zandbak dicht te gooien en als ze dan bij de grote hoop water willen, kunnen we altijd nog een teil neerzetten.

Binnen heb ik dus ook het nodige zand, er blijft altijd aan de kleren zitten, maar de stofzuiger is geduldig...
Het is toch heerlijk dat ze buiten kunnen spelen! Vooral onze oudste is graag buiten. Als hij uit school komt, is het snel wat drinken en een paar kaakjes, en hup, ouwe kleren aan, overall aan en naar buiten! Papa helpen op de boerderij of zomaar zelf aan het struinen...


Onze tuin is wat dat betreft een echte speel-tuin. We hebben een hek om de achtertuin, om het veilig te houden. Want als er gekuild (gemaaid gras binnenhalen) o.i.d. wordt, moeten ze niet voor de trekkers lopen!Erg netjes is het in onze tuin niet. De grond is hier echt kleigrond, dus kunnen we er niet vroeg in beginnen, veel te nat. En als het eindelijk wat droger is, moet er weer gemaaid worden op het land.
De kinderen hebben er altijd wel lekker in kunnen spelen. De fantasie krijgt de vrije loop.... van bloemen kun je ook leuke "soep" maken, wist je dat?  Een  oude pan, water erin, gras en onkruid (of was het toch iets wat gewoon in de tuin hoort?), roeren maar! Eens hebben ze het gepresteerd om de bloemen van onze schoenlappersplanten te plukken! Toen waren we wel kwaad! Ze zullen dat nu niet meer zo snel doen, beseffen nu wel dat ze van tuinplanten af moeten blijven (hoop ik....).

Wij zeggen weleens tegen elkaar: het zijn net jonge honden, alles wat ze tegenkomen en denken te kunnen gebruiken, slepen ze naar hun hol! Takken, kastanjes, een oud kratje, een kapotte bal, stenen en je kunt het zo gek niet bedenken.
Toch denk ik vaak, wat wil je nou dat ze zich later herinneren? Een keurig nette tuin hadden wij vroeger, alles in het gelid, mar we mochten niks..., of: vroeger hebben we altijd heerlijk kunnen spelen en ontdekken in de tuin? Ik kies dan toch voor het laatste. En, ze worden alweer groter, op hun manier helpen ze tegenwoordig ook wel mee om het redelijk netjes te maken!

4 opmerkingen:

 1. Heerlijk om zo buiten te kunnen spelen en te ontdekken. En zo veel ruimte...
  Je hebt gelijk, dat is veel belangrijker voor kinderen dan een nette tuin of huis waar ze niet kunnen/ mogen spelen!

  Fijne week! Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En zo is het maar nét. Ik heb ook wel eens in een blogje geschreven: Wat zullen ze zich later herinneren, hoe netjes het huis was of hoe gezellig?" En het straalt toch plezier uit, die foto's op je blog?! Fijne dag nog!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het lijkt me een heerlijke plek om te spelen, daar doe je kinderen veel plezier mee! Ik heb niet zo'n grote tuin, maar dan slepen ze toch van alles mee van de straat of uit de bosjes, heel grappig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 'k Heb op 'eenvoudig leven' een link gezet (bij de reacties waarin je om een recept vroeg)naar een eierkoekrecept voor je!

  Succes! Tineke

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...