Jolanda

Jolanda

Pagina's

donderdag 31 maart 2011

Tuinpraatje

Het is een beetje druilerig weer hier, ik kruip maar even achter de computer.
De afgelopen dagen waren druk met van alles en nog wat. We zijn naar de Welkoop geweest voor zaden en namen natuurlijk gelijk wat plantjes mee. Ik vind alles al gauw te duur (wat ze bij tuincentra soms niet durven vrágen voor een miserabel stukje groen...), maar er was een actie en ik moest toch echt nog wat voor de borders in de voortuin. Anders groeit het vanzelf wel vol, maar niet met zulk gezellig spul... Een aantal Lavendelplantjes en Kokardebloemen, nog wat violen. We hadden Lavendel weleens gestekt, dat is niet zo heel moeilijk, maar de laatste keer was er niets van terecht gekomen, hebben we ze teveel verwaarloosd omdat het te lang duurde voor ze de grond in konden. En we vonden nog oude voorjaarsbollen die in de herfst gepoot hadden moeten worden, maar vergeten... Nu kan ik ze weggooien, want als je erin knijpt zijn ze zacht. Echt dom hoor, zo jammer van het geld!
Als ik naar de tuin kijk, is het wonderlijk om te zien hoe alles zich weer zo herstelt na de winter. Overal steken de vaste planten, de een na de ander, voorzichtig de kopjes weer uit de grond. Een rijtje vrouwenmantel langs het paadje bij de voordeur was een rommelig gezicht door al het afgestorven blad, maar ook daar weer de nieuwe scheuten. Zo'n mooi plantje en het groeit vanzelf, deze rij hebben we gewoon ergens anders uit de tuin verzameld, hij zaait zichzelf uit. Dat is ook de beste manier eigenlijk: van dergelijke planten weet je dat ze het goed doen in jouw tuin.

We hebben ook de fruitboompjes gepoot. Een rij frambozen en een aardbeiveldje hadden we al, De bessenstruiken zijn omgepoot, en we kochten nog 2 braamstruiken, 1 Elstar, 1 Rode Dijkmanszoet (bewaarappeltjes), 1 stoofpeer, 1 pruim (we hebben ook nog andere pruimenbomen, maar we vinden pruimenjam zo lekker), 2 kersen, 1 nectarine, 1 abrikoos.

En  nu maar hopen dat het allemaal groeien gaat! Geduld, geduld.We hebben ook groenten en kruiden gezaaid.
De kinderen hebben het meeste gedaan.
Vanmorgen ben ik al vroeg met een van de jongens naar de tandarts geweest. Hem doorgebracht naar school en daarna gelijk maar door voor de boodschappen, al lag mijn lijst nog thuis. 'k Had gauw de tassen meegegrist en dacht: meteen maar doen, hebben we dat ook maar gehad.
Ondertussen kreeg deze koe een kalfje, toen ik thuiskwam stond het lekker te drinken bij zijn moeder.

Ik zie vanuit het raam dat er weer een kip losloopt. ze maken regelmatig uitstapjes, als Jongste het ziet, gaat hij er met een stokje op af, want die kip hoort natuurlijk in de ren.... Nu is het nog niet zo erg dat ze loslopen, het heeft ook wel iets gezelligs. Maar als de groente straks gaat groeien, is het wel de bedoeling dat ze uit de moestuin blijven. Al dat werk dat we er in steken doen we niet voor de kippen. En ik ben ook een beetje bang, dat Reintje er achter komt. Want waar zo'n dikke kippenkont doorheen kan, past een vos ook wel doorheen.... Nu loopt er zo'n dame te paraderen in de achtertuin, Jongste ontdekt haar en is eerst verontwaardigd, maar moet dan steeds grijnzen: steeds is het kippekopje weg, en hup, dan ziet-ie het weer. Ja, het heeft toch wel wat...

4 opmerkingen:

 1. Goeiemiddag, die vrouwenmantel vind ik ook zo
  een dankbare plant....die blaadjes vooral na regen of als de dauw erop ligt, het lijken precies pareltjes....
  Ja de boerenles, dat zeggen we al lachend over
  de cursus tuinieren hier in het dorp. Het is
  een cursus van het cultureel centrum, we hebben
  een grote serre en een stuk grond ter onzer
  beschikking en daar werken we elke woensdagvoormiddag op met ongeveer 13 mensen...
  De oogst verdelen we achteraf onder de aanwezigen... Binnenkort beginnen we aan de tomaatplantjes....Dat is echt een lekkernij daartegen zijn die van de winkel niks waard :)
  We zaaien alles zelf van zaad tot plant en alles
  biologisch....het is een hele fijne groep, we leren veel van elkaar ...ook recepten worden
  uitgewisseld....
  het is elke woensdagvoormiddag genieten!
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 2. oh lekker bezig geweest dus.En t zou idd eeuwig jammer zijn als de kippetjes het jonge groen straks wegpikken.
  En leuk jonge kalven :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lekker dat je je tuintje al aan het mooi maken bent, ik moet nog, en met zulke luchten als vandaag heb ik er niet zo'n moed voor. Mooi zeg, zo'n pasgeboren kalfje! Je jongste is er maar druk mee, met kippen vangen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat en pracht van en kalfje zeg !!!
  Ja, ik zou ook wel meer en moestuin idee willen.
  Maar heb helaas maar en klein tuintje, met weinig zon. Maar goed ik heb wel in de voortuin 2 x en appelboompje en een handpeer en een stoofpeer. Ook twee struikjes met bosbessen.
  En dan achter aan een muur waar wel wat zon is staat en braam.
  Maar voor groente en kruiden is de tuin niet echt geschikt.

  Groetjes Maria

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...