Jolanda

Jolanda

Pagina's

woensdag 8 juni 2011

Aardbeiensorbetijs

Vanmorgen heb ik peulen geblancheerd om in de vriezer te doen. Vorig jaar had ik ze te lang geblancheerd, ze waren helemaal snotterig geworden. Nu heb ik een tijd aangehouden van 1 minuutje.  De eerste doperwten hebben we ook al, die eten we vanavond met een bosje gekochte wortels. De gezaaide wortels zijn nog lang niet goed.
Ik ga steeds meer voelen voor het wecken. Door alle verhalen daarover (bij de blogs van Teunie, Marion en Tineke) wil ik het graag eens proberen. Maar zoals wel vaker als ik iets nieuws wil gaan doen, heb ik last van wat koudwatervrees (ja, je moet het ook met warm water doen, zegt mijn Farmer ;-)).
Ik ga me er dus eerst goed in verdiepen.

Vergiet na vergiet met aardbeien en rode bessen brengt mijn Farmer mee naar binnen. Maar nu nadert het eind daarvan. De bessen zijn minder dan andere jaren, omdat we een deel hebben omgepoot en daar zit nu niets aan.
Mijn Farmer haalt de oogst dus op het land/de tuin en ik zorg voor de verwerking. (Soms plukt een van de dochters ook mee.) Ouderwets rollenpatroon? Nou èn... voel me er prima bij. Ik ben zo blij dat ik de aardbeien en bessen niet allemaal zelf hoef te plukken! Want ondertussen moet de was ook nog schoon, het eten op tafel, de boodschappen en het huis... nou ja....beetje gladhouden... dat komt wel een keer goed.

De aardbeien doen we op brood, in de pap, kook ik tot jam en doe ik (natuurlijk schoongemaakt) in de vriezer. Ik kan onmogelijk alles nu meteen verwerken. De kwaliteit van de aardbeien is wel wat minder dan andere jaren, omdat we met de sproeier voor het vocht moesten zorgen. En nu zijn het vooral nog veel kleintjes die eraf komen. Veel werk, maar heel erg geschikt voor de jam. Ook maakte ik jam van aardbei en rode bessen, een lekkere combinatie. Ook gunstig voor het totale pectinegehalte, want in aardbeien zit weinig pectine en in bessen juist veel.

Ik had veel zin om iets anders te proberen, dus maakte ik Haagse bluf en ijs.
Ik heb dat ijs zonder een ijsmachine gemaakt. Ik zocht een makkelijk recept en vond het volgende.
Het is gemaakt met geleisuiker, ik ben echt fan van dat spul.  Leuke recepten kun je vinden op vangilse.nl. Met gewone suiker heb je ook recepten, wellicht is dat goedkoper. Maar het voordeel van geleisuiker is dat het snel gaat, en het lang houdbaar is. En de vruchten heb ik voor niks, daarin ben ik wel bevoordeeld. Voor het ijsrecept heb je echt rijpe vruchten nodig, overrijp kan ook heel goed. Natuurlijk wel de rotte stukjes wegsnijden. Ideaal dus om de latere aardbeien, vaak klein en niet meer zo mooi, mee op te maken.

Aardbeiensorbetijs.
Wat heb je nodig: 500 gram aardbeien, 1 dl. water, 100 gram geleisuiker en 2 eiwitten. Als je geen rauwe eieren wilt /mag gebruiken, kun je het ook zonder doen. Dan wordt het wel minder luchtig.
De geleisuiker met het water al roerend aan de kook brengen, als het goed kookt, 1 minuut laten doorkoken.
Het stroopje laten afkoelen. Ik wacht gewoon een uurtje.
Aardbeien wassen, schoonmaken en pureren.

Afgekoeld stroopje goed door de aardpeienpuree roeren,
zodat alle gelei zich goed heeft vermengd met de puree.
Dan de massa in een metalen/aluminium (bak)vorm zetten.
Een glazen kom kan ook, b.v. ovenschaal.
De bak in de diepvries zetten.
Na een half uur het ijs met een vork goed doorhalen.
Weer in de vriezer zetten.

Na weer een half uur het ijs opnieuw doorhalen en (evt.) de stijfgeklopte eiwitten luchtig erdoor roeren.

Dan nog eens een  half uur in de vriezer.

Laatste keer doorhalen.

Ijs afdekken of in een plastic bak met deksel in de vriezer doen.
Je kunt er een literbak precies mee vullen.

Ook direct geschikt voor consumptie...
Zo is het nog licht en vloeibaar,
je zou het in hoge glazen met een rietje moeten kunnen doen.
Wij lepelden het als een advocaatje op.
Echt (h)eerlijk!

Als je het weer in de vriezer stopt om later te gebruiken, wordt het ijs hard. Je moet het zeker wel een uur van tevoren (dat heb ik nog niet exact uitgeprobeerd) eruit halen en in de koelkast zetten, anders kun je het niet scheppen. De hoeveelheid die je in het bakje doet, moet dus gelijk op. Het lijkt mij tenminste niet goed om, als het ontdooid is, nog eens te bevriezen. Dus bij een kleiner huishouden verdelen in kleinere porties.
Dit recept kun je een maand of 6 bewaren in de vriezer.

Je kunt ook aardbeienroomijs maken  met dit recept, heb ik (natuurlijk) ook uitgeprobeerd. Dan neem je in plaats van de 2 eiwitten, 1,5 dl. stijfgeklopte slagroom. Verder is het dezelfde werkwijze.
Dit ijs kun je ca. 3 maanden bewaren.





19 opmerkingen:

  1. Allemensen...ik zou graag bij je aanschuiven voor zo'n heerlijk, eigengemaakt ijsje zeg!
    Wat een genot bij jullie op de boerderie :-)
    Ben toch wel een klein tikkie jaloers...
    Maar gun het je van harte!
    Ik lees en geniet op afstand mee...

    Groeten, @Let...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb zelfs koudwatervrees voor aardbeienjam .... Maar: de eerste lege potjes staan klaar, dit seizoen nog gaat het gebeuren! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat lijkt me lekker. Bedankt voor dit recept. Ik heb het opgeslagen.\
    Groeten, Nelly

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heerlijk klinkt het zeg!Ik zou eerder met slagroom doen als eiwitten.Dat vind ik altijd een beetje eng.
    Hier de eerste bloemetjes in de aardbeien.
    Groet,
    Wilma

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Klinkt geweldig lekker, hier ook veel aardbeien en rode bessen heb ik gister ook verwerkt. Nu zijn mijn potjes op en staan er nog aardbeien. Niks mis mee een traditionele huishouding hier is dat ook nog net zo. Maar ik ben wel een beetje bang voor rauwe eieren, dat raden ze toch steeds af.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Je kunt dit recept ook doen zonder de eiwitten, maar het wordt dan minder luchtig.
    Ik heb de tekst in het bericht ook even aangepast.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. wecken ? gewoon gaan doen, geweldig leuk en ontspannen en het geeft zoveel voldoening en je hebt een voorraad voor van de winter enne...... waar woon je? kom ik heerlijk ijs bij je eten, tjonge jonge dat ziet er goed uit, geiet ervan , liefs marion

    BeantwoordenVerwijderen
  8. kan er al wel zin in krijgen, hmmmm, wat ziet dat er lekker uit.

    onze dochter heeft vanavond de aardbeien voor me geplukt, ze staan nu nog op de tafel, nog even bedenken wat ik er mee ga doen.

    fijne avond
    gr Stina

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Heerlijk, heerlijk! Ik weet al wat ik morgen ga doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Oh jammie! Ik krijg er al helemaal zin in. En dat boekje van Jaap ziet er ook super uit om uit voor te lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Het ziet er gewoon té lekker uit...
    Ik las dat je ook Haagse Bluf maakt.
    Ik weet van vroeger dat ik dat heerlijk vond, maar 'k heb geen idee meer hoe het gemaakt werd.
    Mag ik eens vragen hoe jij bessensap maakt?

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ha ha, koud water vrees: het moet ook met warm water... Mooie woordspeling!

    Hier staat de ketel juist weer te borrelen met weckcake. Het heeft wel iets gezelligs zo! Ik weck trouwens ook pas sinds kort, daarvoor maakte ik het gewoon in, in jam- en appelmoespotten. Doe ik nu nog gedeeltelijk hoor.

    Wat lijkt me dat trouwens heerlijk, zelfgemaakt ijs! Dat heb ik dus nog nooit gedaan. Misschien van 't weekend van het laatste beetje aardbeien?!
    Bedankt voor het recept in elk geval!

    Groetjes Tineke

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ziet er erg lekker uit! En dan moet je weten dat ik dol ben op ijs. Dag en nacht, zomer en winter. Heerlijk!
    Dus, ik ga je recepten zeker eens uitproberen! Dank je wel!
    Aline

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Mjammie.. wanneer kunnen we komen eten;) Enneh dat rolpatroon...niks mis mee toçh??

    BeantwoordenVerwijderen
  15. IK HEB ZELF OOK EEN HELEBOEL AARDBEIEN VAN EIGEN TUIN.
    DUS IK GA HET OOK EVEN UIT PROBEREN.
    IK HEB NET VANNAVOND ZELF OOK AL AARDBEIENJAM GEMAAKT,

    FIJNE WEEK,

    MIRANDA

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Mmmmmm ... lekker!!!
    (bij ons zou 't ijs niet 3 maanden houdbaar zijn, hahaha)

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik ben een van die rare mensen die het niet zo op aardbeien heeft ...

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Je bent echt heel bezig met alles uit de tuin, he! Ik zag dat vroeger ook altijd bij mijn moeder.
    Ik vind dat jammer dat je zelfgemaakt ijs niet echt heel goed te bewaren is in de vriezer, ik heb een machine en ik doe het daarom eigenlijk te weinig, alleen als het echt heet is en we het gelijk op zullen eten.
    Dit aardbeienijs ziet er wel echt heerlijk uit!
    Groetjes, Corine

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Wat ziet dat er heerlijk uit zeg!

    En over die peultjes: ik vind echt niets zo smerig als snotterige peultjes! Ik let echt heel erg op dat ik ze maar heel kort kook nu.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...