Jolanda

Jolanda

Pagina's

dinsdag 24 april 2012

Sinaasappelkwarktaart

Ik wilde eens een kwarktaart maken zonder zo'n pak. Is helemaal niet moeilijk en véél lekkerder. Het volgende recept heb ik inmiddels een paar keer gemaakt. Het is een eigen variant van diverse recepten die ik vond en ik wilde het graag heel eenvoudig houden, zodat het snel klaar is. Het is niet zo'n mooie lichtgele kleur dan de kwarktaart uit een pakje, maar die kleur komt m.i. van een extra toegevoegde kleurstof en die ontbreekt in mijn recept. Helemaal geen foute E-nrs, behalve dan misschien van het pak bastognekoekjes  voor de bodem, maar die vinden ze hier het allerlekkerst. En van de gelatine (nr. 441), maar die heb je gewoon nodig voor het stevig maken van de taart, uit een schaaltje eten is ook zo wat...
UPDATE (10-5): Ik heb eens geïnformeerd bij Dinneke v.d. Dikkenberg en het blijkt dat gelatine toch vrij is van E-nrs.
Ik let op die E-nrs, maar niet zo dat er niets meer kan. Als ik het een stuk verminderen kan, vind ik dat al veel gewonnen. Het gaat me er niet om, om totaal zonder te eten. Dat is bijna niet te doen. Ik krijg regelmatig vragen over hoe ik mijn nasi e.d. maak. Ik zal de komende tijd proberen om 't allemaal op te schrijven, want vaak rommel ik maar aan, en proef en doe er nog iets door tot ik denk: zo is het goed. Ik hoop er nog eens een  blogje aan te wijden, hoewel je op  internet al veel kunt vinden. Soep maken vind ik zonder pakje het lastigst, dat valt toch vaak flauw uit. En de huisgenoten strooien dan ook driftig met de maggifles...

Maar goed, hier volgt dan het recept:


Sinaasappelkwarktaart.
Ik leg altijd een stuk bakpapier op de bodem van de taartvorm en vet de zijkant een beetje in.
Voor de bodem maak je 80 gram roomboter warm en roer die door 200 gram fijngemaakte tarwebiscuits of bastognekoeken. Dat laatste doe ik altijd, want dat vinden wij het lekkerst. In de vorm doen en met een lepel plat duwen. Zet in de koelkast weg.
Klop 250 ml. slagroom zonder suiker stijf.
Leg 5 blaadjes gelatine in een schaaltje koud water.
Doe 150 ml. versgeperst sinaasappelsap in een kom, neem daarvan ca. 4 eetlepels en verwarm dat in een pannetje, knijp de gelatine uit en roer door het warme sap tot het goed is opgelost. Voeg dit bij de rest van het sap. Roer 150 gram basterdsuiker erdoor. Voeg voor een wat sterkere sinaasappelsmaak het vruchtvlees van de sinaasappels toe (wel de harde witte schilletjes eruit laten).
Voeg 500 gram kwark toe en roer erdoor tot een glad mengsel. Roer tenslotte de stijfgeklopte slagroom erdoor. Doe het in de vorm en laat in de koelkast enkele uren opstijven.
Versieren kan evt. met slagroom en/of geschaafde chocola. Chocola is erg lekker bij de sinaasappelsmaak.


Als je de taart eerst snijdt en dan pas garneert, valt dat mooier uit.

Ik voelde me vanmorgen een beetje down en moe, ik heb in het voorjaar altijd last van verstopte oren, waardoor ik slecht hoor en dat is erg vermoeiend. Maar op een gegeven ogenblik merkte ik dat ik mezelf eigenlijk zielig vond worden, echt belachelijk, dus gaf ik mezelf een zetje en haalde de diepvrieskast leeg. Alles ging naar de diepvrieskist, die ik in de schuur heb staan. De kast staat nu mooi te ontdooien. Morgen kan alles denk ik in de kast terug en kan mijn kist een tijdje uit blijven, tot de nieuwe oogst. Dit kan nu ook doordat ik vorig jaar geweckt heb, daardoor heb ik nu minder in de vriezer zitten.

Ik heb eigenlijk nog veel meer te vertellen maar het bericht wordt natuurlijk weer te lang.
Soms denk ik, ik heb even geen zin in bloggen maar onder het werk "groeit" er dan toch weer een verhaal... hebben andere bloggers dat ook?
Ik heb een kleine enquête gemaakt, rechts bovenin. Willen jullie die invullen? Ik ben erg benieuwd naar wat mijn bezoekers trekt.


19 opmerkingen:

  1. Maggi bestaat uit aroma en de meeste aroma's bevatten e600 nummers, maar dat is vast bekend.
    Zelf minder ik ook behoorlijk op de e-nummers en ben nogal scherp geworden op het woord aroma..

    groetjes Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh dit lijkt mij een heerlijk recept. Dankjewel hoor!! En ja, het leukste vind ik bij anderen de verhaaltjes uit het dagelijks leven ook. Lekker spontaan en herkenbaar. Ik denk ook dat dit de beste manier is om aan ideetjes te komen. Fijne dag verder!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is een mooi taartje geworden! Knap om het helemaal 'from scratch' te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Blijft iedereen vandaag lekker eten op zijn blog zetten? Bedankt voor het recept. Mijn oma maakte het zo lekker, ik wil het ook eens zelf maken. Super! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Leuk recept,ga ik zeker en vast eens proberen.

    Liefs,

    Liesbeth

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ziet er lekker uit, zo'n taart. Ik maak ook altijd zo'n taart, zonder pakjes, koffietaart. Ook heeeeeel lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hé, dat is goed getimed! Ik was juist opzoek naar een recept voor kwarktaart zonder pakjes voor het weekend! Ik doe op verjaardagen meestal een bodem van bitterkoekjes omdat het dan glutenvrij is (ivm glutenallergie van een aantal familieleden).
    Zelf vind ik bastogne koeken ook eigenlijk het lekkerst :-)

    Leuk trouwens die enquête!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. meestal maak ik monchou taart met bastogne koeken en kersen bovenop, maar deze klinkt "lijnvriendelijker"ik ga hem onthouden. zal zo de enquete invullen

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Over de enquête: maakt eigenlijk niet uit. Vind juist de afwisseling wel leuk.
    Afke

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Je recept klinkt erg lekker. Volgende week hebben de kinderen vakantie. Jongste en middelste dochter bakken graag, dus die zal ik je recept geven om te maken.
    Ik heb gestemd :-)

    Groetjes,
    Thara

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Lekker! Ziet er echt heerlijk uit!! Ik gebruik nooit gelatine (ivm de herkomst) maar Agar-Agar poeder van het merk M.armello.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je voor je tip! Ik zal het eens opzoeken en uitproberen.

      Verwijderen
  12. Ik heb je enquete ingevuld. Daar ben ik altijd dol op.
    Weet je ... af en toe een beetje down zijn is niet erg. Soms heb je gewoon een off-day. Ik vind je wel erg dapper dat je die vrieskist aan ging pakken.

    Wat betreft je blog: ik vind het vooral leuk om iets van jou te zien. Wie jij bent, een glimpje van hoe je moeder bent en hoe je in je vel zit. Juist dat persoonlijke tintje maakt het aantrekkelijk.
    Liefs.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Lianne
    Zelf maak ik al jaren kwarktaart zonder een pak en ik gebruik voor de bodum amandeltongen en dat vinden wij het allerlekkerst.Mijn moeder zei het vroeger al ,, ben je down ,wat gaan doen dan knap je op of even een bakje doen met de buurvrouw maar die woont bij jou misschien niet echt naast de deur.
    Groetjes lianne

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Kwarktaart gaat er altijd in hè? Hij ziet er heerlijk uit.
    Ik gebruik de bastognekoek voor de monchoutaart, maar zag pas idd ook in een blad een citroenkwarktaart met bastognekoek. Hij was zo op zeker?
    En dat down, oeiii, dat is zo lasig hè? Dan moet je idd jezelf aanpakken, anders gaat het mis. Heb dat ook veel.
    Vind het super dat je dat zo van je af kan schrijven....
    En ik vind al je berichten leuk/mooi....dus enquete? Zal hem toch maar doen voor je. Groetjes Hannie.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Vandaag gemaakt voor een verjaardag (wel met een andere bodem) en ze vonden de taart zo lekker dat ik er beter twee had kunnen maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik kwam al zoekend naar een recept voor kwarktaart jouw recept tegen. Ik vind kwarktaart uit een pakje nooit lekker, veel te zoet. Dus ik heb die van jou geprobeerd. Hij is echt heerlijk.
    Ik heb hem niet als een gewone taart gemaakt, maar in mooie lage, brede glaasjes. Bastognekoekbodem erin en daarop de kwarktaart gegoten. Toefje slagroom erop, geraspte chocolade en om het af te maken een sinaassnipper.
    Helemaal af en superlekker!
    Bedankt voor je recept, hij wordt hier vast vaker gemaakt.

    Groetjes Grietje

    BeantwoordenVerwijderen
  17. leuk recept,
    hier een tip.
    Bastogne bodem vinden wij hier ook het lekkerst, maar die e nummers, en glucose-fructose siroop erg slecht, dat vermijden wij liever.
    Ik maak de bodem met koffieleutjes van lotus, die zijn oke, en je heb dezelfde smaak als bastoge, echt het proberen waard.
    En even over die 150 gram basterdsuiker. ik doe er ook geen suiker in, gewoon zoeten met wat diksap. dit zijn natuutlijke suikers en krijg je gelijk je kleurtje aan de taart.
    Wij leven e vrij en suikervrij, bak zoveel mogelijk zelf met palmsuiker, en we zouden niet anders meer willen, voelen ons veel beter, en niet moe.
    Al heeft iedereen wel eens een dipje natuurlijk.

    ga door met je stukjes, leuk om te lezen altijd.

    Groetjes Marjan

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: alleen leden van deze blog kunnen een reactie plaatsen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...