Jolanda

Jolanda

Pagina's

dinsdag 22 januari 2013

Zelfgemaakte slagroomtaart (en laat je fantasie de vrije loop)

Deze snelle bodem maak ik nogal eens. Vaak een paar tegelijk, dan doe ik er één in de vriezer. 



Je kunt er alle kanten mee op. Je kunt hem twee keer doorsnijden maar ik vind dat ik dan zulke dunne, scheve plakken krijg... Meestal snij ik hem één keer door en vul hem met slagroom. Daar doe ik dan wel klop-fix door voor de stevigheid. 

De afgekoelde taart doorsnijden met een scherp mes, voorzichtig naar binnen snijden en dan de taart, terwijl je hem ronddraait, met snijdende beweging rondom doorsnijden.
(De taart van deze foto was niet zó goed gerezen... goed kloppen bij het eiermengsel is erg belangrijk.)

Deze bodem kun je dus besmeren met opgeklopte slagroom (met suiker) of een mengsel van slagroom en iets anders.
Lekker is ook een laagje jam en dan pas de laag slagroom.
Je doet b.v. wat fijngemaakte vruchten erdoor, evt. (voor de liefhebbers) met toevoeging van een paar lepels drank (kirsch of sinaasappellikeur). Dan doe je de bovenste taartlaag er weer op en kun je de bovenkant en zijkant dun besmeren met slagroom. 

Op de besmeerde zijkanten doe ik dan nogatine, choclodevlokjes of hagelslag. Nee, ik rol de taart daar niet door, dat lukt mij niet zo, ik vraag me af hoe die bakkers dat doen. Ik doe dat altijd maar met de hand ertegen aan strooien, met de andere hand er een beetje onder om het op te vangen....

Als finishing touch komen dan toefjes slagroom en/of vruchten of chocola.

Door het gebruik van diverse vruchten kun je telkens een andere taart ervan maken. 
Juist het variëren is leuk.
Kijk maar eens wat ik er zoal mee deed:

Slagroomtaart met ananas.... (gewoon uitgelekt uit blik).

Aardbeislagroomtaart - natuurlijk in de tijd gemaakt dat we verse aardbeien uit eigen tuin hebben.

Of met kersen uit een pot en geraspte chocola wat aanrommelen...

Of met advocaat door de slagroom (ik  hou dan een deel van de slagroom apart voor de bovenlaag) en verder leuk versieren. Een  keer anders met je slagroom spuiten, het dunne laagje advocaat maak je door een heel fijne dop van de slagroomspuit en anders maak je een spuitmondje van dun, schoon karton.
Een beetje geklieder maar wat een mooi resultaat.

Of lekker knoeien met chocola. Gewoon van een reep, smelt ik in de magnetron (af en toe doorroeren), voorzichtig wat room of melk erdoor doen, anders krijg je keiharde stukjes op je taart die niet door te snijden zijn (zoals ik nu had).
Deze laatste taart was niet zozeer bijzonder vanwege de bovenkant, maar wel door wat ertussen zat: een mengsel van mascarpone en slagroom, gelijke delen, zonder suiker. Dat smeerde ik bovenop een laagje (zelfgemaakte) bessen-frambozenjam, deed daar nog wat uitgelekte kersen uit pot overheen. En toen moest ik nog wat voor bovenop. En uit tijdnood verzon ik dus dit. Wij vonden dit een lekkere taart, voor herhaling vatbaar. Niet zo zwaar want minder vet en suiker. Ik had ook de kersen bovenop kunnen doen. Of kleurige hagelslag.
Zoals ik al zei: laat je fantasie je gang maar gaan.


Het recept van de bodem:

(Voor een dunne bodem die je niet wilt doorsnijden neem je gewoon de helft...)

Oven voorverwarmen op 175 graden. 
Vorm beboteren en bestuiven  met bloem.
Klop 4 eieren met 120 gram basterdsuiker en een mespunt zout tot een dikke vloeibare massa. Zeker 5 minuten, het moet goed luchtig worden.
80 gram bloem met 20 gram maizena mengen. Dit in gedeelten door de eiermassa zeven. Heel belangrijk dit zeven, anders wordt het mengsel niet mooi glad. Steeds erdoor spatelen (niet meer mixen).
In de vorm doen en in ca. 40 minuten gaar bakken. 
Uit de vorm nemen en omgekeerd op een rooster laten afkoelen.


En natuurlijk moet ik dit weer op een verkeerd tijdstip plaatsen want iedereen is nu aan het lijnen....
Maar lijnen of niet, als je wat te vieren  hebt wil iedereen toch iets lekkers bij de koffie zien ;-)


Hee... wat zie  ik: dit was het 200e berichtje!





35 opmerkingen:

  1. Dat is nog eens een multifunctionele taartbodem! Ik vind dat je er prachtige taarten van hebt gemaakt. Ik ga het recept beslist eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk dat je ons taart trakteert op je 200e blogje. Recept ga ik noteren en zeker uitproberen , hier wordt heel veel taart gemaakt als men hier op visite gaat neemt men vaak taart mee, groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tjonge, wat ben jij creatief met taarten!!! Wat een ideetjes zeg.
    Ik ga de basistaart opslaan, en ga hem zeker ook eens maken.
    Enne.....gefeliciteerd met de 200ste blogje...!
    Dat er nog maar veel mogen volgen.
    Groetjes Hannie.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dank je, komt mooi op tijd dit blogje. Ik heb twee jarigen deze week... Heb al iets in huis voor een lekkere appeltaart, maar deze erbij staat me ook wel aan!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wow, wat veel blogjes! Dank je wel voor dit taartrecept. Die print ik even uit. Mjammie ... ik krijg trek maar eet vandaag alleen droog brood. Moet een beetje afvallen :-) Vooral nummer twee en drie vind ik er lekker uitzien.
    Fijne dag!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ik ben inderdaad flink aan het lijnene hihi,maar voor een verjaardag is dit echt erg lekker en leuk om te maken,ga ik zeker eens doen,ik print dit recept uit bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. ik heb nog een vraag,misschien lach je mij wel uit,maar ik ben echt een leek op dit gebied,nu heb je het recept van de bodem gegeven maar hoe maak je dan de rest?de bovenste foto is niet alleen de bodem hoe maak je dan wat op de bodem zit??de taart zelf dus??

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Uitlachen doe ik niemand. De bovenste foto is wel de dikke bodem alleen, die moet je dan nog doorsnijden.
      Ik zal straks nog wat info toevoegen aan het blogje, misschien is het je dan duidelijker.

      Verwijderen
    2. super,jaaa zo is het duidelijker,ik ga hem zeker proberen,bedankt hoor

      Verwijderen
  8. Deze ga ik onthouden. Er komen binnenkort weer een paar verjaardagen aan, dus is dat wel een reden om hem uit te testen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Geweldig zien ze er uit. Zal vast ook lukken met glutenvrij meel. Wil het ook eens proberen. Gefeliciteerd met je 200e logje. Fijne dag.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Dat ziet er goed uit. Heb het receptje meteen afgedrukt voor in de bakmap.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Prachtige taarten, zo maak ik ze ook. Wat ik altijd doe om te taart door te snijden: rondom klein stukje insnijden met mesje en dan een dikke draad garen erom heen leggen en "doorsnijden".
    Lidy

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Mmmmm...! Wat ziet dat er lekker uit! 'k Moet maar eens bedenken of we hier iets te vieren hebben van de week :-) En tjonge, 200 berichtjes! Zo veel heb ik er niet geschreven hoor... (we waren toen zo'n beetje gelijk begonnen, weet je nog?!) Gefeliciteerd ermee, mooi toepasselijk blogje :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hier ben ik echt heel blij mee. Ik kan wel zeggen dat ik ondanks dat ik best handig in de keuken ben. Mijn slagroom taarten maakte met mijn cake meel. Wat ik ook zelf bedacht heb. Maar dit is echt veel beter zeg. Dank!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wat zien de taarten er lekker uit, dit moet ik toch echt ook eens proberen. Bedankt voor het recept.

    groetjes WIlja

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Dat ziet er allemaal professioneel uit! En heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. ziet er erg goed uit. Ideetje: smeer room op de zijkant en pak de tart op en je kunt hem zo door de chocolade/noten rollen met de zijkant.
    \groet.
    Wilma

    BeantwoordenVerwijderen
  17. heb je een taartvorm van 26 cm gebruikt???

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, maar je kunt het ook in een van 24 cm doorsnee doen, dan is hij hoger natuurlijk, kun je ook makkelijker 2 keer doorsnijden. Succes!

      Verwijderen
  18. Gefeliciteerd met je blog hoor. lekker weglezen bij je! En je hebt mooie taarten. Ik mag het beoordelen ik ben een bakkersdochter ;-) Ik heb jarenlang moeten helpen het gebak maken. Dat was wel zo'n 40/45 jaar geleden maar ik denk dat er in dat opzicht niet veel veranderd is. Gebak maken is veel handwerk. Idd smeer je aan de zijkant van je taart een laagje slagroom met een mes. dan neem je gewoon een handje vlokken of wat je er ook maar tegenaan wil doen en in je andere hand hou de de taart van ondere vast en zo rol je langzaam de taart langs je hand met de vlokken. Het is even slag krijgen. Als de taart wat slap is hou hem dicht bij het bord. Soms is alleen iets meer als de helft al genoeg net wat je mooi of lekker vind. Om een mooi luchtig deeg te krijgen kun je de eieren met suiker idd lang mixen tot het een dikke luchtige massa is. een lepel warm water erdoor maakt ook wel een mooi beslag. En zorgen dat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Spatel heel voorzichtig de bloem erdoor. Maar dat beschreef je al hierboven. Allemaal sukses en eet smakelijk ik zie zoveel die het gaan proberen. het water loopt me in de mond. ik hou ervan :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  19. @ Lidy, Wilma en Jane: Bedankt voor jullie tips!!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Lijnen? Uhh.. Ziet er lekker uit, heb je die allemaal in je koelkast staan nu? Bedankt voor het recept en de goede tips.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. nou ik ben hem aan het uitproberen,ik heb hem net uit de overgehaald,maar hij is heeeel dun,hoe kan dat nu????ik kan hem zo niet doornijden denk ik,ik dacht dat die een iend omhoog kwam zetten,maar niet dus,wat doe ik verkeerd??

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Jolanda, ik wil je gewoon even laten weten: ik heb 'm vandaag geprobeerd, en 't is goed gelukt! Voor herhaling vatbaar, en makkelijk te maken. Dank je voor het eenvoudige recept (daar heb ik wat aan, haha, moet me niet te moeilijk worden) Er is nog maar een klein stukje over, en dat gaat morgen op :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je dat laat weten! Enne... gefeliciteerd nog want je had toch jarigen?

      Verwijderen
  23. Bedankt voor het heerlijke en breed inzetbare recept. De smaak was perfect, alleen zakten de bodems toch in na de baktijd. Heb jij daar tips voor...euh tegen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tja, bij mij zakken ze ook wel wat in hoor. Ik weet ook niet.. goed kloppen van eiermengsel (en dan daarna niet met de kloppers slaan op je beslagkom), voorzichtig gezeefd (!) meel erdoor doen, deur van de oven niet tussentijds openen, alleen aan het eind om te controleren of hij gaar is.
      Verder weet ik het ook niet.
      Ach, het blijft zelfgebakken... Mijn cakes scheuren ook altijd en rijzen niet egaal.

      Verwijderen
    2. Bedankt voor je antwoord! Dacht er nu pas aan te kijken of je gereageerd had. Ambachtelijk moet natuurlijk ook niet helemaal perfect zijn ;). Met de slagroom erover lijkt het toch al heel wat. De smaak is sowieso heerlijk!

      Verwijderen
  24. Wat een heerlijk eenvoudig recept! Ik heb hem gebakken voor een taart die nog met marsepein wordt versierd en hij is heel licht, dus wordt die taart ook niet zo machtig. Zakte ook niet in. Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: alleen leden van deze blog kunnen een reactie plaatsen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...