Jolanda

Jolanda

Pagina's

dinsdag 6 augustus 2013

Over lezen, de was en de onvermijdelijke tuin

Hoihoi, oudste zoon heeft het echte lezen ontdekt! Ja, daar ben ik blij om, want tot nog toe las hij niet zo graag, alleen als ik zei dat hij nog een poosje mocht opblijven als hij dan ging lezen.... Het heeft vast te maken met de vakantie trouwens, want op school las hij altijd wel natuurlijk, in de tijd die daarvoor stond, maar dat vond hij dan ook genoeg. Hij leest ook snel, dat wel, net als zijn twee oudste zussen. Het moeten ook spannende verhalen voor oudste zoon zijn, anders haakt hij af. Nu heeft hij net een boek van Jan Stehouwer uit, over de riddertijd. Al een wat ouder boek maar dat schrikt hem niet af gelukkig. En nu heeft hij een boek van Gerbrand Fenijn: Ontsnapt! Lezen verruimt je blikveld en is een geweldige vorm van ontspanning.

De tas van Jongste dochter puilde uit met vuile was toen ze terugkwam van een week werkvakantie, zo noem ik het maar. Ze is daar nl. intern, samen met een vriendin (daar is het een familielid van), ze beginnen vroeg en als ze klaar met werken zijn hebben ze elke dag nog een behoorlijke tijd om samen leuke dingen te doen. Ze hielp ook mee met het wegwerken van de was. Eigenbelang natuurlijk (ze gaat nog een week), maar dat maakt niet uit, het was fijn dat ze dat spontaan deed. Bovendien had een andere dochter ook eens haar kledingzooi op haar kamer uitgezocht en wat is makkelijker dan het meeste in de was te kieperen? Van de jongens was  het niet zoveel want hier kijken we niet zo nauw in 't algemeen en in de vakantie staat de stand helemaal op makkelijk. Speelkleren hoeven niet zo gauw in de was hoor. Maar met de was van de hele week erbij was het toch nogal wat. Alles was aan het einde van de middag weggewerkt. Fijn!


Snijbonen geplukt. Ik liep er zomaar langs, eens kijken of er al een maaltje hing.... Wel meer dan dat. Inmiddels nog een paar keer geplukt. Zaterdagavond, die had ik in de groentela van de koelkast gelegd en maandagochtend verder geplukt en de hele boel in één keer weggewerkt.

Steeds een stukje... Dat geldt voor het snoeiwerk. Ik ben nl. bezig om de boerenjasmijnen aan de voorkant van het huis te snoeien, vorig jaar niet gebeurd en heel hard nodig. Met de takkenschaar, want dikke takken. Soms zelfs is de takkenzaag nodig. Spierpijn dat ik had na de eerste keer! Maar nu gaat het wel beter. Een aantal van de takken heb ik gebruikt voor ondersteuning van de tomatenplanten. Daarvan hingen er een aantal al te deprimerend bij. Vooruit: kopjes weer overeind! Gelijk gediefd, d.w.z. de scheutjes die in de oksels van de plant groeien, weggehaald. Die moet je verwijderen anders gaat er teveel energie naar toe ten koste van de vruchten. Deze heb ik zelf gezaaid. We hebben ook nog een paar cherrytomaten, die planten had ik gekocht en daarvan zijn er al bijna goed om te eten.


En bramen... oh, eindelijk zelf bramen. We hadden ooit een paar struiken gekocht maar dat bleken een soort van frambozen te zijn. Ik wilde échte bramen. Een paar jaar geleden nieuwe struikjes gekocht maar vorig jaar is alles bevroren. Gelukkig liepen ze weer opnieuw uit en dit jaar is het een grote wildernis van nieuwe grote loten maar daarachter: heuse bramen. De eerste rijpe zijn er, al hebben we ze nog niet echt geplukt. Ze staan langs het koeienpad en laat daar nou net het hek een beetje laag zitten.... even snoepen.... héérlijk! Wel uitkijken voor de wespen...8 opmerkingen:

 1. Oh wauw wat een reuze grote snijbonen! Een topper te noemen ;-) hier doen alle bonen het niet ehct goed helaas :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad mooie bonen. Hier weinig boontjes maar wel veel kapucijners en bruine bonen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk hé groenten zo uit de tuin. Lezen heeeeeeeeeeeeeeerlijk, ook wij hebben het alltijd gestimuleerd.Zoonlief geeft er niet om tenzij het hem enorm intresseert en onze dochter die er meer moeite voor moet doen leest juist ook heel graag.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lezen is ruim denken . En dan je groenten en fruit wat heerlijk

  Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat heerijk dat jullie zoon zo lekker begint te lezen, en wat een super oogst zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij dachten er over om een bramenstruik neer te zetten, maar ja, nu herinner jij me er aan dat er dan wel wespen komen.... hhmmm, nog eens diep over denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Fijn dat je dochter weer terug is. Mijn dochter was ook terug maar is al weer weg. Ja, de was heeft ze even weggewerkt hier. ( ook werkvakantie).

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...