Jolanda

Jolanda

Pagina's

donderdag 6 februari 2014

Een weekje eten

Mijn Farmer is begonnen met het omspitten van de moestuin. Een heel karwei, dat gaat echt meter voor meter, iedere dag een stukje.
Daarbij kwam hij nog het één en ander tegen. De spruiten waren in de naherfst nog zo ieniemini, maar zijn nog doorgegroeid. Die hebben we verleden week gegeten. Een paar kroten, wat winterwortels... we zijn nog beter voorzien dan we dachten. En een paar rode kooltjes.


Het leverde een lekker maaltje op. Appeltje erdoor, kruidnagel en een schep bruine suiker... en heel simpel een Hollandse gehaktbal. Lekker hoeft niet duur te zijn. Maar Jongste vond het maar een rare naam: rode kool. Het is geeneens rood, 't is paars. En paars is voor meisjes (de mode ten spijt kan niemand hem op andere gedachten brengen: paars en rose is voor meisjes. En daar wil hij niets, níets mee van doen hebben). Bovendien, je voelt 't vast al aan: hij vindt het niet lekker. Omdat hij zo graag zijn gehaktbal op wil eten neemt hij toch een miniprakje. Met appelmoes.


Eerder deze week aten we zuurkool. Vroeger thuis aten we dat altijd gestoomd of gekookt, in ieder geval vond ik het nooit zo lekker. Maar nu vind ik het heerlijk. Ik maak het nu altijd op de snelle manier klaar: eerst bak ik spekblokjes uit, dan voeg ik de zuurkool toe en tenslotte gaat er een appeltje door. Ik doe ook weleens fijnsgesneden ui in  plaats van de spekblokjes. Rookworst erbij. En als er wat overblijft eten we dat de volgende dag op brood. Echt een lekkernij! (Er bleef deze keer niets over.)


Vandaag aten we aardappelrösti. Dat is weer eens wat anders dan gewone gebakken aardappels. Ik neem aan dat iedereen dat wel kent, maar zal het toch even uitleggen. Je maakt dat van geraspte aardappels. Zelf kook ik die aardappels eerst wat voor, de kans is nl. aanwezig dat de rösti niet goed gaar is en ik hou niet zo van rauwe aardappels. Niet te lang uiteraard, want dan zijn ze niet plakkerig genoeg. Ik deed het eerst wel met een gesnipperde ui erdoor, maar die geef ik nu liever apart erbij, want de ui brandt te snel aan naar mijn zin. Ik nam deze keer wat oregano om door het aardappelrasp te doen, je kunt ook tijm en paprikapoeder gebruiken maar dat laatste doe ik vaak al over de gewone gebakken aardappels.


Dan gaat er olie in de koekenpan, niet te weinig anders bakt het aan. het raspmengsel in de pan doen en aandrukken. Als de ene kant goed is kan de koek worden omgedraaid. Ik gebruik daar altijd twee grote platte borden voor (ik doe altijd pansgrote koeken, je kunt ook kleine koekjes maken).


Van de pan op een bord, andere bord erop en omdraaien. Opnieuw olie in de pan en dan laat ik de koek van het bord weer in de pan glijden voor het bakken van de andere kant. Je kunt er salade bij eten, of/en wat ik ook vaak doe, champignons met ui en paprika.

Zo, dat was een weekje eten.... Voor de volledigheid: maandag aten we kroten en voor morgen staat er macaroni op het menu. Zonder pakje, gewoon met kruiden en groenten.
Afgezien van de macaroni en het vleugje Zwitserland van de rösti, veelal gewone Hollandse pot hier. Aardappels, groente en een klein stukje suddervlees of braadworst. We zijn geen grote vleeseters maar zonder krijg ik wel commentaar.


14 opmerkingen:

  1. Mmm, lekker allemaal! Rösti lijkt mij leuk om eens te proberen, ik heb het nog nooit gemaakt. Rode kool maak ik vaak ovenschotel van. Iets van gebakken vlees onderin, of spekjes met ei erdoor geroerd (vorige week gedaan omdat ik geen zin had naar de winkel te gaan om vlees te kopen), daarop gare rode kool en dan een laag puree (ik doe er peterselie door). En dan geraspte kaas eroverheen. Even de kaaslaag in de oven laten smelten. Ik maak er verse appelmoes bij, héérlijk. Bij onze lusten ze dit allemaal.
    Groetjes, Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo hoef je niet naar de sportschool als je zo moet spitten! Die rode keel ziet er echt heerlijk uit. Mooie kleur ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lekker hoor, ik ga jouw zuurkool ook een keer uitproberen, hoe lang ga je dat roerbakken voor het goed gaar is?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zorg eerst dat de spekblokjes ongeveer gaar zijn, dan voeg ik de zuurkool toe, dat staat dan nog een minuut of 10-15 op, intussen roer ik alles telkens even om en de appel voeg ik halverwege toe.

      Verwijderen
  4. Lekker rode kool, zelf voeg ik altijd een handje rijst toe.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hier is rode kool met suiker boter kruidnagel appel rode wijnazijn en rijst om te binnen .

    Zuurkool maak ik een schotel zuurkool perzik gehakt en kerrie in de oven .

    Julia

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuk om die variaties te lezen, perzik bij zuurkool..mmmm.
    Dank jullie voor je tips!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Lekker rösti! Ik maak altijd 2 grote porties en van de rösti die "over" is maak ik een rösti-ovenschotel. Ik heb er zelfs een NL recept van gevonden (geen diepvriesrösti kopen natuurlijk) http://www.lekkerensimpel.com/2012/06/26/zwitserse-rosti-ovenschotel-met-gehakt/ Eet smakelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Leuk zeg dat er nog oogst kwam van de moestuin :-)
    Geweldig!!!
    En de ROSTI ziet er ook al zo overheerlijk uit :-)

    Jullie zijn voorzeker op tijd met het spitwerk...
    Ik laat het nog heel even voor wat het is,
    al zeggen ze wel dat het goed is om de kou over de pas omgespitte grond te laten gaan!

    LIEFS, Suzanne

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Heerlijk! Wat een lekker eten. Wij eten ook meestal Hollands maar oudste houdt het meest van Italiaans

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: alleen leden van deze blog kunnen een reactie plaatsen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...