Jolanda

Jolanda

Pagina's

woensdag 30 juli 2014

Voor het eerst abrikozen!

Een paar jaar geleden hebben we een abrikozenboompje geplant. In de strook rond de mestsilo hebben we nu een aantal (verschillende) vruchtenbomen staan.
En dit jaar is het zover: vruchten eraan! 

Het is zo'n mooi gezicht. Oranje vruchtjes zijn zo leuk om eens te zien na al dat rood van de bessen enz.
Het zijn er veel maar ze zijn vrij klein. Natuurlijk hadden we moeten dunnen... toch eens opzoeken hoe je dat het best kunt doen. Maar verder is het niet erg. Je kunt ze met de hand open breken om de pit eruit te halen. Ze zijn veel droger dan pruimen. Dus dat is makkelijk.

Kijk ze eens pronken!

Opa riep de jongens om ze te rapen; er waren er al gevallen.
De rest ook gelijk geplukt.
Natuurlijk houden we die wel apart. 
We verdeelden de zaak en wij (oma en spil) trokken ons weer terug in de keuken;-) 

Dit is echt mijn zomerhobby.
En nu kon ik ook eens abrikozenjam maken.
Kijk eens wat een prachtige oranje jam.
En wat is -ie lekker! Ik deed er per kilo het sap van 1 citroen bij.
Abrikozen geleren trouwens goed.

Ik legde er ook een aantal te drogen.
Eens proberen.

Ik vind het nog wel altijd een beetje lastig om te bepalen wanneer iets nou droog genoeg is.
Mijn Farmer legt behulpzaam uit dat het wel 80 procent droge stof zal moeten zijn...
Dat klinkt gelikt en geleerd, maar hoe bepaal ik dat in de praktijk?
Voor de zoveelste keer: op m'n gevoel dus maar.
Het is geloof ik goed gekomen. De smaak is fors, maar het is lekker.
Je kunt het zo eten maar ik kan het ook mengen met de gedroogde appeltjes en zo een eigengemaakte tutti-frutti creëren. Dan zou ik eigenlijk ook wat pruimen moeten drogen straks (van de andere boom, die hangen nog). Maar  ik denk dat die wel heel veel tijd nodig zullen hebben... 
Voor degenen die hier ervaren in zijn: ik hou me aanbevolen voor alle info!

En oh ja... ik maakte ook nog andere dingen zoals vlaaivulling en een soort van compote voorbij de kip...

En we deden heus ook nog andere dingen maar daarover een volgende keer meer. 



11 opmerkingen:

  1. Wat een mooi gezicht die dat oranje aan de boom tussen dat groen, en wat heerlijk die jam!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh wat leuk, abrikozen! De jam ziet er prachtig uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geweldig! Ik heb trouwens hetzelfde droogapparaat en gebruik het vooral voor kruiden!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heerlijk hoor verse abrikozen. De pitten kan je drogen en als deze gedroogd zijn bewaren en later kraken als een amandel, wat erin zit is een zacht soort amandeltje en heel lekker om op te eten . Het drogen kan je gewoon op een stuk keukenrol of bord doen . Eerst wel even afspoelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hier krijg ik honger van abrikozentaart jam compote en bij de kip allemaal lekker .

    BeantwoordenVerwijderen
  6. mmmm, ziet er lekker uit! Dat citroensap door de jam is een goed idee! Ikzelf maakte jam alleen met rietsuiker, citroen maakt het natuurlijk veel frisser. Genieten he?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Die abrikozenjam ziet er heerlijk uit! Ik denk er morgen gaan te kopen en ook enkele potjes te maken,gecombineerd met rabarber is het ook heel lekker...

    Liefs,

    Liesbeth

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een heerlijkheid jam uit eigen tuin!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Die boompjes zien er inderdaad prachtig uit! Maar je oogst ook.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...