Jolanda

Jolanda

Pagina's

dinsdag 19 augustus 2014

Keukenkastjes uitgemest en dagje uit met napret

Was ik vorige week driftig aan de gang in de tuin. Tussen de buien door heb ik driftig al de brandnetels uit de achtertuin verdreven -voor zolang als 't duurt-, sommigen waren zo hoog als mijzelf. Ook heb ik de paden en terrassen weer eens schoongemaakt zodat je nu weer kunt zien waar het terras ophoudt en waar het gazon begint ;-) Ik wilde het nu waarnemen omdat het onkruid zich er nu goed uit liet trekken. Ook in de moestuin heb ik de kroten gered van verstikking, en gezien dat er uien gerooid kunnen worden. Tussendoor waren er ook nog de bonen, snijbonen, frambozen en bramen en pruimen. Aardappels werden gerooid door mijn Farmer met de jongens.

En toen was het maandag en zag ik het even niet zo zitten. Wat een werk... en het was nóg lang niet klaar, dat onkruid groeit wel 4x sneller dan de groenten! En ik keek rond in mijn huis en werd mismoedig van de troep. Oké, het is vakantie en dan kijk ik ook minder nauw. En ieder kan begrijpen dat als je druk bent in de tuin, je dan niet diezelfde uren in je huis kunt steken. Maar toch.. ik was 't ineens zo zat.
Nadat ik mezelf even had toegestaan om me in zelfmedelijden te wentelen greep ik mezelf bij de lurven en ging in de keuken aan de gang. Het regende toch dus da's een goed excuus om niet buiten aan de gang te moeten. Eerst zeemde ik de keukenramen, weg met die vliegenstront!
Een paar weken geleden had ik de keukenladen al gedaan. Daar heb ik er maar twee van dus 't wordt gauw wat rommelig. Ook de gootsteenkast had ik toen gedaan. En omdat ik me in 't voorjaar niet al best voelde (en dus niets aan gedaan had) was dat dringend nodig! Nu nam ik de ladekorven onder handen. Meel, suiker, etc, alles ging eruit, sopje erdoor en alles weer inruimen. Heerlijk, het knapte er zienderogen van op en ik werd zelf ook weer een stuk gezelliger. Daarna hebben oudste dochter en ik de buffetkast nog gedaan. Ik had wat mokken teveel, daar heb ik de kapotte van weggegooid en een paar die ik niet mooi vind (ooit gekregen) weggedaan. Plus een oude suikerbus die veel te ruim strooit. Verder heb ik niet zoveel spullen die ik niet gebruik maar sommige dingen die ik weinig gebruik heb ik wat verder weg gezet.  Ook nam ik nog de pannenkast onder handen terwijl dochter de voorraadkast nam. Volgens één van de jongens de provinciekast... maar nee, zo legden wij hem uit: het is de provisiekast ;-)


In de kasten is het dus weer netjes en overzichtelijk. Een mooi begin. Als de jongens volgende week weer naar school zijn ga ik met de rest aan de slag. Tenzij het mooi droog weer is natuurlijk, dan wacht de tuin weer.


Vorige week was ik met de jongens naar het Archeon geweest. Wat vonden ze dat een leuk uitje! De hele dag hebben we daar rondgedoold. Ik had die ochtend een gezinskaart gekocht en uitgeprint, dat scheelde toch weer ruim een tientje.  Heel leuk om alles te zien over hoe men leefde in de prehistorie, Romeinse tijden de Middeleeuwen. Bij veel ambachten waren er mensen die er over vertelden.
Kinderen kunnen daar ook allerlei dingen doen maar onze jongens hadden in de meeste dingen geen zin. Ze wilden alleen kijken. En hoe goed ze gekeken hadden werd me dezelfde avond en de volgende dag duidelijk. Nichtje(woont naast ons) en neefje (logeetje van opa en oma) deden mee en zo werd alles nagespeeld, met oog voor de details erbij. Zitten en slapen op oude kleedjes, koken boven een (nep)vuurtje.
Op een gegeven moment waren oudste zoon, nicht en neef aan het marcheren, terwijl de centurion (middelste zoon) daar de leiding over had. Zijn bevelen waren wel wat eenvoudiger dan zij de dag ervoor gehoord hadden; Links! Rechts! en Vort! (het blijft natuurlijk een boerenjongen...) De soldaten deden gehoorzaam alles wat hij zei en een enorme grijns verscheen op het gezicht van die jonge centurion terwijl je hem zag denken: Yes, ze doen alles wat ik zeg!

Dat vind ik ook altijd zo leuk: de napret die de jongens dan de volgende dagen hebben. Ze hadden zoveel gezien wat hun verbeelding prikkelt en verwerken dat zo heerlijk in hun spel.10 opmerkingen:

 1. Ik werk elke woensdagochtend in de tuin. Dat houdt het behapbaar voor me. Want anders kun je wel eindeloos aan de gang blijven heb ik het gevoel.

  Leuk dat Archeon!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oooooh wat goed van je!
  Op een of andere manier krijg ik mijn huishouden maar niet georganiseerd.
  Ik heb dan ook grote bewondering als ik dit dan lees!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk die napret.
  Ik ben ook met m'n kastjes bezig: moet de pannenkast en een rommelkastje nog en dan zijn de keukenkastjes klaar....en weet ik weer wat ik heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Soms lijken dingen een fluitje van een cent en soms wordt je moedeloos als je ziet wat je nog moet doen. En daar had jij dus even last van. Begrijpelijk! Maar je hebt het toch maar mooi opgelost door aan de gang te gaan. Knap, hoor.
  Heerlijk, dat die kinderen zo onbevangen spelen. En dat van die jonge centurion bracht ook bij mij een grijns op mijn gezicht...
  Groetjes, Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. :-) ik doe die eerste schoolweek, nu dus, ook altijd ff t huis weer opschonen van vakantiedichtgeslibte dingen :-D zalig...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Iedere week als ik de keuken schoon maak pak ik er altijd een kastje bij. Dat bevalt me prima. Bij jou zal dat geen optie zijn. Leuk als de kinderen het zo leuk naspelen. Het heeft indruk gemaakt.
  De tuin is niet echt mijn ding dus doe ik altijd een half uurtje per dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik volg je pas net, en ik heb genoten van het verhaal.
  Zelf ben ik ook bezig om het huis op te ruimen. Doe het wel langzaam en beetje bij beetje vanwege mijn zwangerschap.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. prachtig verhaal...altijd zo leuk om hier te lezen...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ggrrr ik haat het om in de tuin te werken,knap van je hoor,en wat een leuk uitje .

  liefs yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat leuk, dat uitje! Dat is toch iets waar jongens en sommige meiden over dromen. Napret is zo leuk hè? Ja, soms kan het werk je aanvliegen. Vooral als je zoals jij een moestuin hebt. Maat je komt er wel hoor. Beetje bij beetje. Liefs van mij.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...