Jolanda

Jolanda

Pagina's

vrijdag 31 oktober 2014

Bakochtendje

Toen ik gisteren boodschappen deed kreeg ik zomaar ineens een geweldige trek in eigengebakken ambachtelijk bereide cake en naar traditioneel recept, huisgemaakte koek. (Je moet deze woorden eigenlijk uitspreken alsof je een aardappel in je keel hebt, dan klinkt het nog verrukkelijker.)
Ik kreeg vooral ook heel veel zin om eens lekker aan de bak te gaan.

En omdat Jongste dochter vanavond haar verjaardag viert met haar vriendinnen, heb ik het beslag voor 2 cakes geklopt en toen het al in de bakblikken zat nog gauw -oeps, vergeten- de stukjes appel met kaneel erdoor gerommeld.

Toen die in de oven stonden heb ik alles afgewassen en ben op m'n gemakkie de walnoten gaan kraken. Om de zeurpieten voor te zijn heb ik ze in kleine stukjes gemaakt op een even snelle als doeltreffende manier: de stukken noot in een lege broodzak en daarop verscheidene malen slaan met een soort van hamerachtig ding (klik-klik ) van hout wat ik hiervoor in mijn keuken bewaar.
Ik schilde er nog wat appeltjes bij die ik in stukjes sneed, ditmaal op de normale meer gecultiveerde manier; gewoon snijden. Rozijntjes er nog bij, mjam mjam.


 Het beslag voor de kruidkoek is nog sneller klaar, zonder mixer... alle droge spullen bij elkaar, paar geklutste eitjes en melk erdoor, vruchten/noten erbij. doorroeren en klaar. Ik heb bakblikken genoeg dus het mengsel verdeelde ik meteen over twee bakblikken.

Oei, de appelcake is nog niet helemaal gaar genoeg, duurt langer dan ik dacht.... en 't is al bijna 12 uur! Ringring naar Oudste dochter met de vraag of één van hen (Farmer of zijzelf) even de jongens van school wil ophalen.
Omdat ze het grote en gewichtige belang inzagen van een heerlijk geurige en gare (en niet verbrande) cake was dit geen enkel bezwaar...Toen de cakes eruit waren kon ik de twee kruidkoeken er meteen inschuiven, oventemperatuur wat hoger gedraaid en inmiddels staat alles af te koelen op het aanrecht.

Véél lekkerder dan fabriekskoek!


10 opmerkingen:

 1. Lekker, lekker. Veel lekkerder, ik ben het helemaal met je eens. Smullen maar en een fijn feest voor je dochter.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. kan ik niet even komen aanschuiven voor een stukje? mmmm lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijne avond voor je dochter en zelf gebakken is altijd lekkerder. Weet je wat ook lekker is , een eetlepel speculaaskruiden door je cakebeslag. Goed weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Helemaal mee eens! En het ruikt zo lekker in huis als je aan het bakken bent!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ziet heerlijk uit...niks beter dan zelfgemaakte cake...ruikt heerlijk...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mmm, héérlijk!! Ik ben ook regelmatig aan het bakken de laatste tijd.
  Groetjes, Marijke

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...