Jolanda

Jolanda

Pagina's

dinsdag 13 oktober 2015

Gezellig alleen, stallenverbouw en moedertje krukkebeen

De laatste tijd is er veel wat me erg bezighoudt, zorgen over verschillende dingen. Mijn hoofd zat zó vol, ik heb wat rustig aan moeten doen. Maar hier komt weer een lange post!

Gezellig alleen
Dat is ook wat... schrijf ik in de nieuwe Terdege (wat is -ie mooi geworden!) dat we gezellig samen appels plukken, blijkt dat ik dit jaar het vooral alleen moet doen... Het gebeurt nu dan ook in etappes.
Jongste zoon heeft nog wel een keer meegeholpen maar meestal pluk ik een kist vol onder schooltijd.
Peren waren er al bijna niet. Jammer, maar helaas. Volgend jaar hopelijk weer meer.


Appels zijn er gelukkig zat. Het duurt zo in m'n eentje allemaal wel wat langer. Maar langzaam aan raken de boompjes leeg.


Stallenverbouw
Dat ik alleen de appels pluk komt doordat mijn Farmer razend druk is met het verbouwen van de gebouwen. (Hoe zeg ik dat.) Er is asbest verwijderd van het dak van de jongveestal. Voordat dat gebeuren kon, moest eerst een heleboel opgeruimd worden. Je kunt wel begrijpen hoe zo'n oude schuur eruit ziet na jaren waarin allerlei zaken ook daar maar neergegooid werden. Maar bij zo'n asbestverwijdering moet alles weg zijn.

Wat een kaal gezicht! Ik krijg er een  barak-gevoel bij.

De jongveestal die van ellende haast in elkaar zakte, moet helemaal vernieuwd worden. Alleen de grup blijft zitten dus is het toch geen echte nieuwbouw, officieel dan maar wij zien het wel een beetje zo.

Ook het achtermuurtje van de koeienstal moest worden verwijderd. Werkelijk overal gebruikten ze vroeger die asbest voor. Nu moet er weer een nieuw muurtje komen. Het dak wat je ziet, is een aantal jaren geleden vernieuwd, het oude was ook met asbest... 


Er liepen  nog pinken in de jongveestal, die in het voorjaar te jong waren om mee naar buiten te gaan. Die moesten er natuurlijk ook uit. Ze verbleven een paar dagen in een strostal. Die gebruiken we normaal voor koeien die moeten kalven en koeien die ziek zijn of wat aan hun poten mankeren. 

Toen moesten ze in de grote stal.  
Farmer heeft een deel van de open achterkant van de stal dichtgezet met de oude luchtkleppen tegen de wind. Tegen de achterste ligboxen heeft hij oude voerhekken gezet zodat ze er niet door kunnen.
Zo zijn ze weer gehuisvest en onderwijl kan het nieuwe muurtje aan de achterkant gebouwd worden. Dat moet iets naar achteren geplaatst worden, dus is er ruimte genoeg om te werken.

Daar komen ze, in de brandschone stal...
Deze stal wordt elk jaar zo grondig schoongemaakt. 
Dat schijnt niet zo vaak te gebeuren en het is al helemaal lastig als de koeien het hele jaar op stal blijven...  

Moedertje krukkebeen
Mijn moeder is ook weer gevallen, met haar fiets. Er reed een jongen tegen haar aan. Ze is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht, daar hebben ze een pen in haar bovenbeen (net onder de heup) gezet. Zo jammer, ze was net weer wat mobieler geworden sinds de vorige val en nu dit weer. Toch is ze er rustig onder. Houdt haar humor en vertrouwen, ons moedertje. Ze heeft een huis aangeboden gekregen om in te herstellen, die mensen zijn voor een tijdje naar het buitenland. Dat is heel dichtbij mijn broer en schoonzus, dus die kunnen van dichtbij haar in de gaten houden. Die buurman kende mijn moeder helemaal niet, maar hoorde het verhaal van mijn broer aan en bood deze oplossing aan. Er zijn dus nog echt hartelijke, aardige mensen! Mijn moeder zou strikt genomen wel naar haar eigen huis hebben gekund, maar dat is een bovenhuis (zonder lift) en daar zit ze toch minstens 20 minuten van al haar kinderen vandaan. Dit is veel beter. De badkamer zit beneden en ze heeft een bed van de thuiszorg in de kamer staan. Ze heeft het goed naar haar zin daar en het herstel verloopt langzaam uiteraard, maar goed. Het is ook dichter bij mij, binnen 10 minuutjes sta ik er.


12 opmerkingen:

 1. Wat naar voor je moeder zeg! Echt pech. Maar geweldig dat die mensen hun huis aanboden. Dat vind ik werkelijk hartverwarmend.

  Wij hadden dit jaar heel weinig appels om te oogsten helaas. Ik snap niet waarom : (

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat vreselijk lief van die mensen! Hoop dat het snel goed gaat met je moeder!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk die appels!
  Wat super fijn van die mensen dat je moeder daar mag verblijven! Hopelijk herstelt ze snel!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja wat kan een mensenhoofd vol zitten he? Heel veel sterkte met alle geprakkezeer. Wat een mooie appels pluk je. Die van ons (slechts één klein boompje) hangen nog. Knalrood, heel mooi, maar ze kunnen volgens mij nog wat groeien.
  Wat een nare val van je moeder. Hopelijk herstelt ze goed en kan ze weer op haar eigen stekkie komen. Fijn dat het nu zo opgelost is.
  En wat je zelf betreft...toch maar weer je handen vouwen en vertrouwen dat Hij erbij is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je reactie... vooral de laatste zin..,. dat probeer ik zeker!

   Verwijderen
 5. Ook wel heerlijk om alleen te plukken..volgens mij is het behoorlijk rustgevend of had je er stress van??
  Wat naar voor je moeder, maar wat een ontzettend lief gebaar van die mensen, een super oplossing, hopelijk hersteld ze snel!
  Goed van je dat je jezelf in acht nam/ neemt...doe kalm aan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja hoor, alleen plukken is dan me-time. Maar het kost nu uiteindelijk wel meer tijd en voor één boom heb ik nog een ladder nodig... dan vind ik 't vooral fijn als er iemand bij is ;-)

   Verwijderen
 6. Wat naar voor je moeder, maar wat een heerlijke oplossing zo! Dan heeft iedereen er toch veel meer rust van, hé?! Hopelijk herstelt ze snel! En wat een berg appels hebben jullie! Ik was binnen het kwartier klaar met ál onze bomen ;-) Wat is je column trouwens mooi geworden in de nieuwe terdege! (We krijgen er 2 gratis) en leuke foto's ook!
  Sterkte verder bij alle zorgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heerlijk al dat fruit. Sneu voor je moeder. Fijn dat er nog zulke lieve mensen bestaan. Sterkte en hoop op een goed herstel.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat vervelend voor je moeder. Hoop dat ze snel hersteld.
  Wij hebben hier alleen een notenboom en als ik zie wat een werk ik daar mee heb. Niet alle noten zijn even schoon als ze vallen. Maar ze zijn wel lekker!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zielig voor je moeder! Maar wel een mooie oplossing zo!

  Dat van die stallen vind ik interessant om te lezen. Ja, ze stopten echt over asbest in. Niet leuk en heel slecht ook. Mooie foto's ervan. (ik mail je nog terug hoor).

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wens je moeder maar een snel en goed herstel toe hoor! We leven mee.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...