Jolanda

Jolanda

Pagina's

vrijdag 29 april 2016

Zwaar weer

We verkeren in zwaar weer.
Een poosje geleden schreef ik over het kalf bij de koe. Gelijk daarna kwam de overheid met de fosfaatregeling. Alle boeren moeten inkrimpen. Ook degenen die helemaal niet uitgebreid hebben sinds het quotum zou afgeschaft worden. Een peildatum in plaats van een referentieperiode komt in ons geval bijzonder ongunstig uit, omdat we toen de stal moesten opknappen en daarom juist wat koeien minder hadden. Het voelt als onteigenen, dat je nog minder koeien mag houden dan je altijd deed. En de grote jongens die inderdaad belachelijk veel hebben uitgebreid, worden door de banken overeind gehouden, want ja... al dat geld wat erin zit... Maar juist die extreme uitbreiders hebben er mede voor gezorgd dat de melkprijs nu zo laag is. De overheid had dit kunnen voorzien en van tevoren goede maatregelen moeten treffen. Nu dreigen de eenvoudige gezinsbedrijven de dupe van dit alles te worden. Of niet... hopelijk kunnen we het uitzingen. Dan moeten er echter niet al teveel dingen meer bijkomen.

Dan hebben we de kwestie nog met de weidevogels. Iemand is begonnen te roepen met dat de boeren te vroeg maaien en zo de nesten vernielen enz. en ieder neemt het klakkeloos over... ja, ja die boeren! Mijn Farmer en vele boeren met hem is juist een liefhebber van (weide)vogels. En hij probeert er zeker rekening mee te houden door een gedeelte niet te maaien enz. Maar wat dacht je van de vele kraaien, ooievaars, buizerds en vossen... die vreten de nesten maar al te graag leeg. Toch hebben we een dikke envelop gekregen waarin op aangedrongen wordt om vooral later te maaien. (Na 15 juni... dan heb je dus alleen hooi.) En geen voorjaarsbemesting toe te passen. Niemand schijnt zich echter af te vragen of zoiets wel haalbaar is. Waarom zo veel mogelijk gras willen oogsten? Waarom worden koeien die iets mankeren snel weggedaan? Waarom zo efficiënt mogelijk werken? De vraag stellen is haar beantwoorden. Te hoge kosten maken het bedrijf onrendabel.

Als ik dan toch bezig ben, kan ik nog noemen: al die subsidie. die naar de landbouw toe gaat. Andere sectoren krijgen dat toch ook niet? Boeren moeten zichzelf kunnen bedruipen, zo klinkt steeds meer de roep. Maar men vergeet gemakshalve een belangrijk iets... In andere sectoren kunnen hogere kosten doorberekend worden naar klanten toe. Bij ons niet. De overheid heeft namelijk na de oorlog gezegd: Mensen in Nederland moeten in staat zijn om eten te kopen, ze mogen geen honger meer lijden. Daarom mag het eten niet te duur worden. Daarom zijn er dus die subsidies gekomen, om boeren, die zorgen voor ons kostelijk eten, toch ook een boterham te kunnen laten eten. Die subsidies hebben we dus toch best nodig. Of men moet bereid willen zijn om fors meer voor het eten te betalen...

Ik weet best dat het in andere sectoren ook zwaar kan zijn, maar de laatste tijd komt er wel heel veel op ons af. Het is echt zwaar weer. En soms worden we daar best een beetje moe(deloos) van.
Al proberen we de moed erin te houden en omhoog te zien...!

De koeien zijn inmiddels buiten geweest maar deze week weer bijna niet... 
Het is weer zo nat.

Aan het begin van de week hagel en wind... guur!

De jongens hebben nu vakantie maar veel te doen is er niet. 
Tussen de buien voetballen ze met de "nieuwe" voetbal van de kringloopwinkel. De oude was kapot gebeten door Hond. Leren ze er maar weer van, om hun rommel op te ruimen...
Hopelijk is het volgende week lekkerder buiten.
15 opmerkingen:

 1. Hoi Farmers familie.

  We weten hoe het is in de agrarische wereld. Hebben een varkensbedrijf gehad en altijd lage prijzen en never subsisdie. Hebben in het pestgebied gewoond en het was: Tja, dat is vervelend,maar je moet een spaarpotje /buffer hebben.
  Mooi gezegd,maar daar koop je niets voor.
  Nu lees je weer over te veel biggen en teveel sterfte.
  Ik heb wel eens gezegd: laat de mensen(van buitenaf de sector) maar eens meedraaien full time en rekeningen betalen wat bijna niet mogelijk is.
  Wens jullie alle goeds toe. Sla het oog maar omhoog, want alleen Hij kan helpen.
  Groet, Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, gelukkig hebben we wel een buffer... maar we weten uit ervaring dat in slechte tijden een buffer zomaar opgeslokt kan worden. We hebben altijd een goed rendabel bedrijf gehad dus echt angst heb ik niet, maar ik wilde maar aangeven dat het zo wel moeilijk wordt en het eind is nog niet in zicht. Trouwens ook degenen die flink hebben uitgebreid hebben soms grote problemen nu.

   Verwijderen
  2. Ik heb er helemaal geen verstand van. Maar het voelt wel heel oneerlijk als ik jouw verslag zo lees. Ik wens jullie sterkte en idd de blik naar boven. Ik hoop dat jullie ook kunnen blijven genieten.
   Groetjes, Marijke

   Verwijderen
 2. Vooruitzien is nier het sterkste punt van onze Haagse en Brusselse politici.
  Dit was toch te verwachten?

  Jullie veel succes ( ben een boerendochter dus.... )

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tijd voor een hervorming in de agrarische wereld proef ik hier. Het is natuurlijk allang geen 'opbouw na de oorlog' meer. Die hervorming zal zeker nog lang op zich laten wachten mede door de grote bedrijven die een grote vinger in de pap hebben. Ik hoop dat jullie je weg kunnen vinden in deze scheve sector en je hart kunnen blijven volgen in dit prachtige beroep. Helena

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Inderdaad allemaal indrukwekkende zaken, waar je wel wakker van kunt liggen.
  Maar toch wens ik jullie goede nachten toe in het vertrouwen dat God wegen zal vinden waarlangs jullie voeten kunnen gaan. Ik heb de link van deze post doorgestuurd naar de CU ter kennisname.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. We wensen jullie veel sterkte. Idd een moeilijke tijd voor deze bedrijfstak. Groet, Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel goed dat je hier aandacht aan besteed veel mensen staan er niet bij stil wat voor impact alle wet en regelgeving heeft op het boerenbedrijf.In Den haag en brussel kunnen ze ''makkelijk'' praten maar de praktijk is vaak zo anders. Hier op ons Roemeense dorp zij je nog kleine boertjes met 1 of een paar koeien, wij zeggen zo vaak hoe lang kan dat nog totdat ook dit de onmogelijk wordt gemaakt. Je ziet de mensen langs de kant van de weg lopen met hun koe om die te laten grazen of groepen koeien die met een herder lopen en sávonds wee naar huis gaan. Voor deze mensen zijn de wet en regelgeving waar jullie mee te maken hebben helemaal onbegrijpelijk maar ook hier houden ze hun hart vast wat betreft de wetgeving. Kan jullie alleen maar heel veel sterkte kracht en wijsheid toewensen .

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Er is altijd wel weer wat bij de boeren. Hier kunnen ze geen eens mest uitrijden, veel te nat. Dat treffen de vogels dan maar weer. Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. .... ik kan hier niets aan toevoegen Jolanda... Zo met je eens!!! Wij merken, voelen hier precies hetzelfde!!! Dank voor deze woorden, sterkte ! We hopen, bidden en vertrouwen op betere tijden en een hartelijke groet van deze boerderij!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat ongelofelijk rot voor jullie. En jullie dieren. Met jullie liefde voor het vak en de beesten word je uiteindelijk toch aan alle kanten verdrukt, terwijl 'de mensen' volgens mij graag boerenbedrijven zien zoals dat van jullie. Sterkte ermee, voor wat het waard is.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Veel sterkte!
  Fijne vakantie verder!
  De weersvoorspelling is gelukkig beter voor de komende tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. moeilijke tijden voor jullie, dat maaien is dat een verzoek of verplichting? Ik zie hier een koeienhouder volop maaien nl. (het ruikt heerlijk).
  sterkte met alles en zeker goed om het eens onder de aandacht te brengen!
  vr gr Roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Idd verzoek en geen verplichting en het betreft vanzelf alleen die percelen waar een nest is, maar het wordt zo makkelijk gezegd terwijl het in praktijk erg lastig is.

   Verwijderen
 12. Ik begrijp het, bedankt voor de reactie. tIs net als in de zorg...Elke verandering is geen verbetering
  gr roos

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...