Jolanda

Jolanda

Pagina's

maandag 25 juli 2016

Eindelijk vakantie en Jostabessen

Laatste schoolweek voor jongste twee
Het was me het weekje wel... Vorige week was de laatste schoolweek van de jongens.Terwijl het erg warm was, ging het normale ritme voor hen dus gewoon door. Laat gaan slapen, toch op tijd eruit... Zelf had ik nog een middag van de schoolbieb waarin we alle boeken hebben gesorteerd en opgeruimd. Er was nog een kleedjesmarkt die donderdag. Helaas was dat allemaal wat laat geregeld zodat nogal wat ouders niet goed wisten wat de bedoeling was en ik geloof van de leerkrachten zelf ook niet... Maar het was toch gezellig en Jongste zoon heeft nog een klein zakcentje eraan overgehouden. Vrijdagmiddag waren ze vrij en die avond hadden we een bruiloft. Op zaterdag was mijn hele dag gevuld, ik had veel te doen en 's avonds moesten we weer weg. Omdat het de avond ervoor ook al zo laat was geworden, heb ik de twee jongsten na het avondeten en het douchen, een paar uurtjes laten slapen. Jongste was sws bekaf en middelste zoon had nog een zwemfeestje gehad die middag. Maar goed, er zijn van die dingen die gewoon moeten gebeuren en ik zei, we doen het allemaal maar gewoon en ik denk er verder niet over na... Het was gezellig.

Jostabessen
Vorige week was voor mij ook een bessenweek. We hebben rode bessen die vroeg zijn maar ook een paar struiken latere bessen. Ook hebben we een flinke struik Jostabessen.


Dat is een kruising tussen een zwarte bes en een kruisbes. Daar hing flink wat aan. Ze plukken niet zo makkelijk als de rode bessen, want ze hangen niet zo mooi in trosjes.


Op die ene smoorhete dag (woensdag) heb ik onder de notenboom de bessen ontdaan van de takjes. Daar was het nog een beetje uit te houden met een beetje wind. Het verwerken deed ik 's avonds, toen was het minder heet. Toch nog steeds warm, zeker achter het fornuis!

Om kwart over 10 's avonds had ik dit staan.
Jam en saus (sap). 

De saus had ik in potjes gedaan omdat ik dacht, dat het misschien te erg zou geleren en te dik zou worden. Ik had aan de jam al gezien dat Jostabessen veel pectine hebben. (Net als zwarte bessen). Nu nam ik een voorzorgsmaatregel. Ik gebruik voor het maken van dessertsaus altijd geleisuiker, verhouding 500 gram geleisuiker op 1 kilo puur sap. (Bij aardbeien gebruik ik 400 gram suiker omdat het anders zo ontzettend zoet is.) Nu deed ik tweederde deel geleisuiker en eenderde deel gewone kristalsuiker. De suiker is nodig om het zoet genoeg te maken maar teveel gelei wil ik ook niet hebben, sap moet schenkbaar zijn. En dat pakte goed uit! De smaak van de jam is best zuur, maar toch lekker fris en de saus is ook heerlijk.


Nu kunnen we dus beginnen aan de vakantie. Leuk woord hoor, vakantie ;-)
3 opmerkingen:

 1. Lekker die bessen.
  Hard gewerkt hoor, met de inmaak.
  Fijne vakantie!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is een heel karwei met die bessen maar dan heb je ook wat. Ik dacht dat de suiker er in moet om geen schimmel te krijgen maar dat is dus niet nodig. In zwarte bessen zit inderdaad veel pectine, ik doe er dan meestal wat water bij om het vloeibaar te houden en iets minder suiker 800 op 1 kilo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jazeker heb je suiker nodig om schimmel te voorkomen! Suiker is conserverend. Zonder houd je het niet lang goed. Water erbij doen kan ook inderdaad.

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...