Jolanda

Jolanda

Pagina's

vrijdag 24 mei 2019

Een dag uit naar mijn voorgeschiedenis

We vonden dat het weer eens tijd werd voor ons jaarlijkse uitje. Mijn moeder, zus en ik. Nou ja, jaarlijks is misschien wat teveel gezegd, maar we proberen wel om een dagje met elkaar wat leuks te doen. Vorig jaar hadden we een boottochtje in Den Bosch gemaakt. Nu had ik tegen mijn zus gezegd: kun jij niet wat opzoeken bij jou in de buurt?
En dat had ze gedaan en op 23 mei zouden we gaan. Toen Zus vroeg of we 's avonds ook nog bleven eten, hoefde ik daar niet lang over na te denken... ja, als ik dan toch een keertje uit ga, dan ook maar goed ;-) Dus besloot ik het thuisfront donderdag frietjes te laten eten. In plaats van de gebruikelijke woensdag. Ik vertelde dat tegen etenstijd pas maar.. oei, dat had ik eigenlijk in drievoud die morgen al moeten aanzeggen ;-) Maar bloemkool lusten ze ook graag dus het ging best naar binnen...

Op donderdag ging ik eerst stemmen en daarna gelijk naar naar mijn moeder. Zij moest ook nog even stemmen en daarna gingen we de snelweg weer op, we waren lekker op tijd bij mijn zus aangekomen en we deden eerst een bakkie koffie. 
Toen togen we naar Boskoop, we wilden het Boomkwekerijmuseum gaan bezoeken.

Het is een klein museum, met tuin en schuurtje zoals het vroeger was, en een boomkwekershuisje, wat pas helemaal opgeknapt was. 

Het museum laat de historie zien van het boomkwekersvak. Boskoop was wereldberoemd en nog steeds speelt het dorp een belangrijke rol in de boomkwekerswereld. Er zijn nog steeds zo'n 600 boomkwekerijen! Behalve bomen en heesters werden er ook veel fruitbomen en aardbeien geteeld. Bijvoorbeeld het appelras Schone van Boskoop, welke we nu nog kennen onder de naam Goudrenet.Mijn opa is vroeger boomkweker geweest en mijn moeder wist als 83-jarige nog veel te vertellen over de tijd als dochter van een boomkweker. We hadden dus een persoonlijke gids! Het was daarom ook zeer leuk en interessant. Ze is ook in Boskoop geboren en getogen.

Zo moest ze vroeger met haar zusje met de schouw boompjes wegbrengen, dat was best zwaar werk. En heus niet altijd leuk, als je andere kinderen zag spelen en jij moest werken... 

Hier vertelt ze erover, op zo'n typisch Boskoops bruggetje. Boskoop is doorsneden met sloten, en elk bruggetje moest worden opengemaakt voor de boot erdoor kon. Met de hand of met een boothaak. Als je op de foto klikt, wordt hij groter en kun je de schouw zien die erachter in de sloot ligt.

Nog steeds kunnen de bruggetjes draaien. Hier voor het museum. 

Een broer van mijn moeder zat ook in het vak, hij was inkoper. Maar in de tijd van mijn opa werden deze mensen bomenzoekers genoemd.

Ze kregen van het bedrijf een leren jas en een brommer en daarmee gingen ze de kwekerijen af om boompjes in te kopen. 

Met een rokende Jan werd de zaak dan beklonken.


Hier zie je een berrie, een variant van de kruiwagen zonder wielen.

We hebben natuurlijk ook het boomkwekershuis bekeken. We stapten in een oud huisje met de geur van nieuwigheid, ik zag in een vaste kast de blikken verf nog staan ;-) Het huisje was helemaal ingericht met dingen van toen (rond 1900).  De bedsteden met kribje. 


Zus wist te vertellen dat als er weer een kindje kwam waar geen plaats meer voor was, werd het luikje onder de bedstee geopend en werk het kribje daarin geschoven. Hier komt het spreekwoord een ondergeschoven kindje vandaan.

Ook de poepstoel ontbreekt niet. In de keuken ontdekte ik een hooikist. 
Je kon bijna alle kastjes openmaken en daar kon je ook weer spulletjes zien. Erg leuk.

Een oude mangel voor de was stond er ook, ook daar had mijn moeder ook nog mee gewerkt. Toen ze in haar trouwen een machine kreeg voor de was, vond haar schoonmoeder haar verwend en lui... maar mijn moeder had gladde schouders;-)
Tegenwoordig is het alles in één, maar de eerste machines moest de was ook nog apart in de centrigue gedaan worden. Zelfs ik heb dat nog gedaan, dat moest in etappes gebeuren, de hele was kon niet tegelijk in de centrifuge.

Allemaal oude spulletjes

We kwamen ook een vrolijk mannetje tegen, die kwam per fiets het bruggetje over met een klein boompje achterop: de appelbes. Heel gezond, verzekerde hij ons, maar voorzichtig zijn, altijd mengen met iets anders. Hij verzekerde ons dat alles wat paars was, goed voor je is. Rode kool, kroten, paarse wortels zijn beter dan de oranje, zijn zicht was beter geworden, zijn buik gaf minder last, en zo noemde hij nog een aantal dingen op. Alles was vooruit gegaan. (Alleen z'n gebit was niet vooruit gegaan, dat slibberde soms.)

Ook de museumkwekerij was mooi om te zien, alles goed verzorgd. Het was prachtig weer en echt lekker om buiten te lopen.

Er werd ook getoond de verschillende manieren van vermeerderen en buxus in allerlei vormen.

Onder het afdak en in het schuurtje waren nog tal van gebruiksvoorwerpen te zien, hier de netjes om de kluiten zodat dat bij elkaar bleef. Dit heeft mijn moeder ook wel moeten doen. Als er netjes stuk waren, werd het gerepareerd, weggooien deed men pas als het echt niet anders meer kon.

We dronken op het terras een lekker kopje koffie/cappucino, met een meegebrachte mueslibol met kaas.
We sloten het bezoek af met de kleine tentoonstelling over de veranderingen in het milieu en daardoor meer of mindere handhaving van planten. Dit deel vond ik wat tegenvallen. Ik  had er iets meer van verwacht. 


Hierna reden we naar een van de vele theetuinen in de buurt, Zus had gekozen voor de Proeftuin. Hier hebben we lekker iets gegeten en rondgesnuffeld in het winkeltje dat erbij zit.


Wij zijn vooral van het kijken en minder van het kopen maar het is enorm leuk om ideeën op te doen...Je kunt ook genieten van wat men aanbiedt zonder het meteen zelf te willen hebben.

Zoiets wil ik zelf ooit ook maken! Het potje is er ook zo leuk bij.

Toen was het inmiddels tegen half 4 en hebben we de rest van de dag bij mijn zus in de tuin gezeten en iets over 8 uur gingen we naar huis. 

We vonden het allemaal een heerlijke dag, echt leuk om op terug te zien.
Een dag met een gouden randje!

5 opmerkingen:

 1. Wat een gezellig dagje.
  Ik heb ook nog weer wat opgestoken van je blogje.

  (wij hebben een druivenstruik die heten volgens mij:' Glorie van Boskoop')

  Groet,
  Hilly

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een gezellige dag zo met elkaar! Echt iets om van na te genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leerzaam dagje met gids. Leuk ook voor je moeder om eens terug te gaan en herinneringen op te halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tssss! Wat grappig! Voor je stop las ik je blog al - en nu dus weer. Wat leuk dat je nu over Boskoop schrijft - of all places! We zijn er net vandaan verhuisd! Het was er heerlijk wonen!
  Fijn dat je weer blogt - succes ermee!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...